OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

December 23, 1997
Jim Ryan

ATTORNEY GENERAL
FILE NO. 97-026
PUBLIC HEALTH:

Merger of Public Health and
Community Mental Health Boards

The Honorable Gary L. Spencer \ \
State’s Attorney, Whiteside County

200 East Knox Street , \
Morrison, Illinois 61270

Dear Mr. Spencer:

I have your letter wherei
community mental health board and a\

merged into a single entit

current law.

You

Board was es a_lished in 1966 Dy resolution of the county board
pursuant to lwhat is nowf division 5-25 of the Counties Code (55
ILCS 5/5-250 est 1996)). The Whiteside County
Community Mental Health Board was established in 1968 following
the passage of a referendum authorizing the levy of a mental
health tax pursuant to the provisions now entitled the Community
Mental Health Act (405 ILCS 20/1 et seqg. (West 1996)).
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A public board of health consists of eight members
appointed by the chairman of the county board, with the approval
of the county board, for staggered three year terms beginning on
July 1 following appointment. Membership on the board is to
include two physicians, one dentist and one member of the county
board. In addition, one member should have experience in the
field of mental health (55 ILCS 5/5-25012 (West 1996)). The
public health board is responsible for the operations of the
public health department and its programs, which may include
programs and services in mental health. (55 ILCS 5/5-25013 (West
1996).) It is funded either from county general funds or from
the county health fund, which is derived from a tax levied by the
county board for that purpose. (55 ILCS 5/5-25010 (West 1996)<)

A community mental health board, established within a
county which has adopted a referendum to levy a mental health
tax, 1s composed of seven members appointed by the chairman of
the county board with the advice and consent of the board.
Membership on the board is to be representative of interested
groups in the community, and is to include one member of the
county board. (405 ILCS 20/3a (West 1996).) Members serve
staggered four year terms measured from the first day of the year
of appointment. (405 ILCS 20/3b (West 1996).) The board is
responsible for the operation of services and facilities which it

directs, supervises or funds, as well as for the review of
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certain grant applications submitted to the Department of Human
Services. (405 ILCS 20/3e (West 1996).)

Any county which is authorized to levy a mental health
tax is required to establish a community mental health board to
administer the funds. (405 ILCS 20/3a (West 1996).) The estab-
lishment of a public health board is a prerequisite to the levy
of the additional tax authorized to create the county health
fund. (55 ILCS 5/5-25010 (West 1996).) Therefore, if the county
is to levy the taxes necessary to fund the programs administered
by these boards, the boards must exist, as provided in the
respective acts. The membership of the two boards, while not
necessarily mutually exclusive, is not identical; and the number
of members, the length of terms of office and the beginning of
terms all are distinctly different.

While the public health board is authorized to provide
certain mental health services (55 ILCS 5/5-25013(A) (15) (West
1996)), it does not have the authority and duty to perform the
community wide planning for mental health, joint programs with
the Department of Human Services, and grant application review
that a community mental health board does. Conversely, a commu-
nity mental health board does not have the authority to operate
public health programs apart from those involving mental health.

A non-home-rule county possesses only those powers that
are expressly granted to it by statute or by the constitution

(I11. Const. 1970, art. VII, sec. 7), together with those powers
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that may be implied therefrom as being necessary to carry out the

express powers. (Heidenreich v. Ronske (1962), 26 Ill. 2d 360.)

Division 5-25 of the Counties Code and the Community Mental
Health Act specifically require‘that when taxes are levied for
the purposes authorized by those Acts, the funds collected must
be administered by the boards appoiﬁted for those purposes.
Neither Act permits one board to administer funds collected for
the other, or provides for the merger of the two boards. There-
fore, in the absence of express or implied authority therefor, it
is my opinion that a county has no authority to merge the boards.

Moreover, it is my opinion that an informal merger of
the two boards, by appointing the members of one board to serve
simultaneously as members of the other, is not possible because
the offices are incompatible.

Offices are deemed to be incompatible where the consti-
tution or a statute specifically prohibits the occupant of either
one of the offices from holding the other, or where, because of
the duties of either office a conflict of interest may arise, or
the duties of either office are such that the holder of one
cannot, in every instance, properly and faithfully perform all

‘the duties of the other. (People ex rel. Myers v. Haas (1908),

145 I1l1. App. 283, 286; People ex rel. Fitzsimmons v. Swailes

(1984), 101 I1l. 2d 458, 465.) While no statute prohibits one

person from serving simultaneously on both a mental health board
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and a public health board, the duties of the two offices may
conflict.

The two boards are responsible for planning and admin-
istering programs supported by separately levied tax funds.
Certain of these programs might reasonably be funded by either or
both of the funds. The boards each have statutory authority to
consult with other agencies, including each other, and to enter
into joint agreements. (55 ILCS 5/5-25013; 405 ILCS 20/3e (West
1996).) In so doing, the members of each board have a fiduciary
duty to act in the best interest of the funds and purposes of the
public health department or the community mental health center,
respectively. A person who was a member of both boards could not
fully and faithfully serve either in such an event.

Therefore, it is my opinion that a county public health
board and a community mental heélth board organized by the same
county cannot be merged, and that one or more persons cannot

properly be appointed to serve on both boards simultaneously.

Sincerely,

5.7,
JAMES E. RYAN

ATTORNEY GENERAL




